آجر سفالی یا آجر خاک رس، به عنوان قدیمی ترین و اولین مصالح ساختمانی ست که از قرن ها قبل به دلیل مقاومت بالا و تولید آسان در زمینه سازه وجود دارد. در قدیم به سادگی با مخلوط خاک رس و آب، بنای زندگی دایر میشد اما امروزه به تعداد بیشتر و مقاومت بالاتری از آن نیاز است. تولید این آجرها امروزه به فشار قالب گیری بالا و اتوکلاو برای افزایش استحکام مربوط است. به طور کلی مقدار قابل توجهی انرژی برای تولید آجرهای سفالی نیاز است. در هر پروژه ساختمانی آجر کاربرد زیادی دارد، تقریباً در هر نوع پروژه تجاری، صنعتی و مسکونی استفاده می شود و مزایا و معایب خود را دارد. از آن جایی که آجرهای ساختمانی تقاضای زیادی هم دارند، در این مطلب سعی داریم اطلاعات کامل و مفیدی از آجر سفالی منتقل کنیم.

آجر سفالی چیست ؟
ماده اولیه آجر سفالی خاک رس است که با آب مخلوط می شود. برای سخت شدن آن از خشک کردن در آفتاب یا کوره های صنعتی مدرن استفاده می شود تا دوام و استحکام خوبی داشته باشد. دوام آجرهای سفالی هم به کیفیت مواد اولیه، نحوه ساخت و شرایط نگهداری آن بستگی دارد. خاک رس انواع مختلفی دارد که برای ساخت آجر بهتر است شامل 20-30٪ آلومینا، 50-60٪ سیلیس، 1-5٪ آهک و 5-6٪ اکسید آهن، همراه با کربنات ها و اکسیدهای مختلف دیگر باشد. آجرها در دمای 800-1000 درجه سانتیگراد تولید می شوند، در این شرایط امکان ایجاد منافذی هست که با وجود مواد مصرفی دیگر مثل کوارتز این حفره ها پر و شکل آجر حفظ می شود. اکسید آهن هم مسئول استحکام آجر و رنگ پذیری آن است.
تیغه سفالی چیست ؟
تیغه سفالی از مصالح ساختمانی است که برای دیوارچینی یا دیوارکشی در سازه های مختلف از جمله مدرسه، پاساژ و برج ها کاربرد دارد. ماده اصلی آن هم سفال یعنی خاک رس، آهک، آب و مواد افزودنی است. برای ساخت تیغه سفالی هم از قالبگیری استفاده میکنند. در کوره های صنعتی با دمای بالای 900 درجه سانتیگراد حرارت میدهند تا تیغه کاملاً خشک و مقاوم برای اجرا در سازه شود.
انواع آجر و تیغه سفالی
-
آجر قپانچی ۱۵ سانتی درجه یک
آجرسفال ۱۵ سانتی وزن تقریبی ۳ کیلوگرم دارد. ضخامت بیشتر آن باعث شده تا عایق بهتری نسبت به سایر سفال ها باشد و همچنین چسبندگی بیشتری با سیمان به وجود می آورد. دارای آجر سفال نیمه هم است. در سازه هایی که سبک سازی ساختمان مهم است پیشنهاد می کنیم از سفال درجه یک استفاده کنید.
-
آجر قپانچی ۱۰ سانتی درجه یک
آجرهای سفال درجه یک دارای کیفیت مناسبی هستند، نسبت به آجر 15 وزن سبک تر حدودا 2 کیلوگرمی دارد. این نوع آجر دارای آجر سفال نیمه نیز است.
-
آجر سفال با تیغه ۱۵ و ۱۰ سانتی درجه دو
آجر سفال های درجه دو با تیغه های ۱۵ و ۱۰ سانتی قاعدتا دارای کیفیت پایین تری نسبت به سفال های درجه یک هستند.لایه های ضخیم تری و دارای ترک، خراش و وزن بیشتر هستند. درجه دو حدود ۱ الی ۲ سانتی متر اختلاف بین سایز واقعی و اسمی آن وجود دارد. از لحاظ قیمت نیز مقرون به صرفه هستند. آجرسفال نیمه تیغه ۱۵ سانتی درجه دو نیز موجود می باشد.
-
آجر سفال با تیغه ۱۵ سانتی فوم دار درجه یک
آجر سفال های فوم دار قابل تولید در عرض ۱۵ سانتی متر هستند و درجه ۱ می باشد، سفال های فوم دار درجه دو تولید نمیشوند. وزن تقریی آن ها ۳ کیلوگرم است و نسبت به آجر سفال های معمولی، عایق تر هستند.
-
آجر سفال با تیغه ۱۵ سانتی پشم و شیشه درجه یک
آجر ۱۵پشم و شیشه درجه یک، جزء آجر سفال های عایق هستند و برای دیوارچینی استفاده می شوند. به دلیل وجود پشم و شیشه در این نوع سفال، قیمت بالاتری نسبت به آجرهای سفال معمولی دارند.

قیمت بلوک سفالی
همانطور که گفته شد آجر سفالی درجه بندی و انواع مختلفی دارد که روی قیمت گذاری تاثیر می گذارد؛ به همین دلیل قیمت آجر سفالی متغیر از هم است. برای خرید آن باید با دقت بررسی کنید تا بهترین کیفیت و قیمت را تهیه کنید. هر فروشگاهی براساس واسطه ها و کارخانه های تولیدی ممکن است قیمت های متفاوت از هم را ارائه دهند که باعث سردرگمی مشتریان شود. پیشنهاد ما این است که قبل از خرید با مجموعه ما و کارشناسان این حوزه ماس بگیرید تا از مشاوره ی رایگان مجموعه نورفکری بهره مند شوید.
آجر سفال با کیفیت کدام است ؟
آجرهای درجه یک به نسبت مابقی از لحاظ کیفیت همیشه برتری دارند. آجرهای با کیفیت خوب از مخلوط سرباره آهک و ماسه تهیه می شود چون ولید آجر بر پایه سرباره در مقایسه با آجرهای رسی سوخته معمولی یا آجرهای سیلیکات کلسیم انرژی کمتری مصرف می کنند. اگر مخلوط سفال را با فشار 50 کیلوگرم بر سانتی متر مربع معادل 4.9 مگاپاسکال تولید کرد، کیفیت مطلوب تری خواهد داشت و همچنین آجرهایی با مقاومت فشاری مرطوب در محدوده 80-150 کیلوگرم بر سانتی متر مربع معادل 7.85-14.7 مگاپاسکال پس از 28 روز پخت در دمای محیط به دست می آیند.
معایب استفاده از آجر سفال
-
عدم مدیریت و آسیب به طبیعت
به دلیل تولید زیاد آجرهای سفالی در جهان رسوبات طبیعی خاک در حال کاهش مداوم هستند. به عنوان مثال در پاکستان تولید آجر در سال بسیار زیاد است که باعث به هم خوردن تعادل طبیعی خاک حاصلخیز در این کشور شده است. البته این موزد به عدم سیستم مدیریت پسماند جامد مربوط است.
-
آجرهای سفالی در برابر نمکهای مختلف آسیب پذیر هستند.

مزایای استفاده از بلوک سفال
-
تعمیر و نگهداری آسان :
آجرهای سفالی قابلیت خود مراقبتی دارند. حتی اگر برای نگهداری سالانه آن اقدام نکنید باز هم به خوبی به نظر میرسند. محصولات ساختمانی دیگر باید در طول سال ها چندین بار تعویض یا تعمییر شوند، اما آجرهای سفالی هرگز ظاهری محوی نخواهند داشت و همیشه بی نظیر به نظر می رسند.
-
طبیعی و سازگار با محیط زیست
آجرهای سفالی از مصالح ساختمانی پایدار و طبیعی هستند. مواد اولیه تولید این آجر از طبیعت است و با انسان و طبیعت سازگار اند. بیش از 120 سال عمر می کنند و قابل بازیافت هم هستند.
-
آرامش و سکوت
آجر سفالی سنگین و مقاوم هستند پس دارای قابلیت کاهش نویز و عایق عالی هستند. انتقال صدا را در داخل خانه کاهش میدهد. استفاده از آجر سفالی راهی برای آرامش یک بنا و خواب خوب شبانه است.
-
کاربرد متنوع
آجر سفالی کاربردهای مختلفی مثل دیوار، نما، سنگفرش، فضای باز و تراس دارند. تقریباً در هر مکان و برای همه سبک های معماری قابل استفاده است.
-
مقاومت
آجرهای سفالی ایمن و قوی هستند. بر اثر زمان یا آب و هوا، تغییر شکل یا رنگ نمی دهند حتی در برابر آتش مقاوم هستند.
فروشگاه اینترنتی نورفکری یکی از بزرگترین فروشندگان مصالح ساختمانی در رشت و استان گیلان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره و خرید انواع آجر و سایر مصالح مورد نیاز می توانید با بخش فروش مجموعه نورفکری در تماس باشید.